Journalist

Varför ska något vara krångligt och svårt att förstå, bara för att det är komplicerat ämne? En stark kärlek till kommunikation ihop med nyfikenhet och viljan att förklara och förenkla det svåra gjorde att jag blev journalist. Att göra ämnen tillgängliga och texter läsvänliga, helt enkelt.  

Som frilans har jag förmånen att skriva texter för många. Det är en härlig känsla att få djupdyka i en mängd ämnen för att sedan tratta ner, förklara och förmedla till den som ska läsa. Skriva långt och kort. Ledare och citat. Tungt och glatt. Faktarutor och krönikor. Om resor och kolhydrater. Om sjukvården och ostron. Om exakt precis vad som helst.

Att samtidigt lära sig nya saker varje dag är ju så klart en fröjd. Till exempel hur man tar bäst hand om sina träd, hur man bygger nya tänder, varför det egentligen heter polkagris, vilken som är världens bästa plats för norrsken, hur många kolhydrater det är i en potatis, varför Skellefteå kunde vinna SM-guld två år i rad eller hur man ska tänka när man ska bygga pool eller lägga ett vackert naturtak.

Leta information och underlag. Hitta rätt. Intervjua. Få intressanta citat från spännande personer. Jag har arbetat på lokalredaktioner i Småland och Skåne, själv och tillsammans med andra. Skrivit om det mesta. Tidigt skrev jag om hälsa, frilansade med missionen att få fler att lära sig mer om kost och hälsa. För tidigt eftersom många då inte vågade satsa så mycket av sitt utrymme på detta. Idag tänker man som bekant annorlunda. Och idag frilansar jag inom flera områden mot olika typer av tidningar och magasin.

Jag skriver pressmeddelanden också. Gladeligen. Som journalist har jag tagit emot massor av pressmeddelanden. Långa, krångliga och trista pressmeddelanden som inte fått mig att jubla precis. Jag vet hur jag hade velat ha dem istället. Och det är så jag skriver dem för mina kunder idag.

Förutom att jag är journalist är jag även copywriter.